Het herkennen van artrose bij katten is niet eenvoudig: een kat loopt vaak niet mank. Maar er zijn andere signalen waar je op kunt letten. Hoe herken je artrose bij je oude kat? En wat kun je doen om de klachten te verlichten? 

Bij honden zijn gewrichtsproblemen vaak goed zichtbaar. Zij gaan dan net als mensen moeilijk bewegen. Bij katten is dit veel lastiger te zien. Je herkent artrose bij je kat bijvoorbeeld aan signalen als minder traplopen en veel liggen. Ook kan je kat artrose hebben als de vacht minder goed verzorgd wordt.

Wat is artrose eigenlijk?

Bij artrose is er sprake van slijtage van de gewrichten. Het kraakbeen wordt dunner en minder veerkrachtig, waardoor het gewrichtskapsel meer schokken te verduren krijgt, beschadigd raakt en er een ontstekingsreactie ontstaat in het gewricht. De gewrichtsvloeistof wordt dunner en bevat te weinig bouwstoffen om het kraakbeen te herstellen. Om de druk beter op te vangen verdikt en verbreedt het bot. Aan het uiteinde van de botten komen botuitgroeisels die pijn kunnen veroorzaken. Artrose kan verschillende oorzaken hebben, zoals overbelasting, een erfelijke aandoening (o.a. heup- en elleboogdysplasie), (oude) blessures of overgewicht.

Onderschat probleem

Katten zijn erg goed in het verbergen van pijn. Als ze al laten merken dat ze ergens last van hebben, is het op latere leeftijd vaak niet duidelijk dat het door artrose komt. Dat maakt artrose bij katten dus een onderschat probleem. Lange tijd werd zelfs gedacht dat katten geen artrose konden krijgen, maar onderzoek heeft aangetoond dat artrose juist veel voorkomt bij katten. Meer dan de helft van de katten van zes jaar en ouder heeft last van artrose.

Hoe herken je artrose bij je kat?

Blijft je kat veel liggen en slaapt hij veel? Dan kan dit een teken van artrose zijn. Het opstaan doet dan pijn, waardoor de kat liever blijft liggen. Ook minder traplopen, minder vaak op dingen en ervanaf springen, ineens de behoefte buiten de bak doen, de nagels minder scherpen en de vacht minder goed verzorgen kunnen signalen van artrose zijn.

Wat kun je doen als je kat artrose heeft?

Artrose is helaas niet te genezen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de klachten van je kat te verlichten.

  • Geef je kat supplementen, zoals poeder of tabletten met glucosamine, om de gewrichten te ondersteunen.
  • Plaats opstapjes op plekken waar je kat vaak is, bijvoorbeeld in de vensterbank of bij de bank. Je kat kan dan eenvoudiger naar zijn favoriete plekje klimmen.
  • Vervang de krabpaal door een krabmat. Zo maak je het gemakkelijker voor je kat om zijn nagels te scherpen.
  • Plaats een kattenbak met een lage instap, zodat je kat minder moeite heeft om in de bak te komen.
  • Probeer overgewicht bij je oude kat te voorkomen. Overgewicht zorgt er namelijk voor dat de gewrichten extra belast worden.

Is jouw kat al op leeftijd? In dit artikel geven we tips voor de beste zorg van je oude kat.

Heb je geprobeerd de klachten van je kat te verlichten, maar denk je dat de kat nog pijn heeft? Overleg dan met je dierenarts; soms is een ontstekingsremmer of pijnstiller nodig om de pijn te verlichten.

Laatste update
29 juni 2021