Heb jij een cavia? Dan raden wij aan om hem of haar een maatje te geven! De meest natuurlijke en daarom beste keuze is het koppelen van een zeugje (vrouwtje) en een gecastreerd beertje (mannetje). Hier voelen de dieren zich het prettigst bij en deze combinatie slaagt nagenoeg altijd. Dat betekend echter niet dat andere combinaties niet kunnen. Waar moet je nog meer op letten bij het cavia koppelen?

Sta je op het punt meerdere cavia's te kopen en denk je na over hoe ze te koppelen? Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je beertje gecastreerd is wanneer je deze bij een zeugje zet, zodat de cavia's niet voor nageslacht zorgen. Om naast jongen ook op latere leeftijd baarmoederproblemen bij het zeugje te voorkomen, kun je haar laten steriliseren. Zoek in beide gevallen een dierenarts die hier ruim ervaring mee heeft.

Waarom twee cavia's? 

Cavia’s kunnen slecht alleen zijn. Weinig mensen weten dat het eigenlijk groepsdieren zijn. Een groepje of familie wilde cavia's bestaat normaal gesproken uit een mannetje en meerdere vrouwtjes met hun jongen. Ze voelen zich in een groep veilig, omdat het in het wild prooidieren zijn.

Voor de cavia's zelf is het naast natuurlijk ook veel knusser. Ze zijn dag en nacht samen, lopen achter elkaar aan, eten samen, verzorgen elkaar, vluchten samen en willen vaak om hetzelfde stukje groente 'touwtrekken'. Daarnaast communiceren ze veel met elkaar. Al piepend of knorrend laten ze weten wat ze van elkaar of een situatie vinden. En een felle, hoge pieptoon, bijvoorbeeld, betekent gevaar. Dat betekent trouwens niet dat alle cavia stellen altijd tegen elkaar aanliggen. Ze kunnen een hele goede relatie hebben terwijl ze nooit tegen elkaar aan liggen. Maar alleen is een cavia altijd eenzaam. 

Cavia koppelen: een mannetje of vrouwtje?

Het houden van twee of meerdere zeugen gaat meestal goed. Het introduceren van twee beren bij elkaar is echter vaak moeilijker en gaat nogal eens mis. Indien je toch twee beren bij elkaar wilt zetten, zorg dan in elk geval dat ze de ruimte hebben en er minimaal twee schuilhokjes zijn, zodat ze apart van elkaar kunnen schuilen. Maar houdt er altijd rekening mee dat het niet altijd goed gaat.

Een extra cavia in de kooi

'Zomaar' een cavia koppelen met een ander gaat helaas niet zomaar. Maar meestal is een introductie binnen een paar uur geregeld. Het kan weleens langer duren en dan kost het soms en aantal weken, maar dit komt gelukkig niet zo vaak voor.

De introductie

  • Stap 1. Introduceer de dieren in een schoongemaakte, ruime en neutrale omgeving. Neutraal is een plek buiten hun leefomgeving, waar ze nog niet eerder geweest zijn. Het liefst een stuk van 1,5 vierkante meter voor twee cavia’s. Leg een flinke pluk hooi neer waar ze zich ook onder kunnen verstoppen.
  • Stap 2. Blijf erbij. Grijp niet te snel in als je een pluk haar ziet of als een nagel een kras maakt. Maar grijp wel in als er een vechtpartij ontstaat waarbij bloed vloeit. Een pollepel kan daarbij een fijn hulpmiddel zijn om de dieren even kort te scheiden.
  • Stap 3. Wanneer je de cavia’s op neutraal terrein hebt geïntroduceerd, plaats ze dan in de volledig schoongemaakte kooi. Wees erop beducht dat er opnieuw onenigheid kan ontstaan.
  • Stap 4. Verwacht dat er nog een tijdje onenigheid is tussen de cavia’s onderling. Controleer daarom de eerste paar weken na de koppeling of er geen kleine wondjes zijn ontstaan die zich kunnen ontwikkelen tot een abces.

Lichaamstaal

Je hoort cavia’s die net aan elkaar geïntroduceerd zijn veel communicatieve geluiden gebruiken zoals piepen, brommen etc.  Ze zullen waarschijnlijk achter elkaar aanrennen of op elkaar rijden. Na een paar dagen vermindert dit. Wanneer een cavia klappertandt betekent dit dat hij of zij gaat aanvallen. Haal de dieren dan uit elkaar. Ook als ze op hun achterpoten tegen elkaar aan staan.

Afronding van de koppeling

Wanneer de twee cavia's op de neutrale plek aan elkaar gewend zijn, zijn ze klaar om in hun gezamenlijke leefomgeving te plaatsen. Het is belangrijk om dat hok heel goed schoon te maken voordat je ze er samen in zet. Blijf er nog een paar uur bij, want dit kan een kritisch moment zijn. Waar het voorheen goed ging kan het nu misgaan, omdat een cavia die het gebied al kent, zich meer dominant gaat gedragen.

Latere leeftijd

Wanneer je één of meerdere jonge cavia’s hebt geïntroduceerd, dan kan het zijn dat er tijdens de puberteit toch weer onenigheid ontstaat. Mocht dit gebeuren, dan moeten ze helaas vanaf dat moment uit elkaar gehaald worden en met nieuwe maatjes op leren trekken. Op dit gedrag op latere leeftijd heeft castratie namelijk helaas geen effect meer. 

Deze blog is geschreven door Bernice Muntz, dierentrainer.

Laatste update
2 september 2021