Een gezond konijn is in goede conditie, zit mooi in zijn vel en is niet te dik of te dun. Een groot deel van onze konijnen is helaas te dik. Dit kan medische kwalen en een lagere levensverwachting tot gevolg hebben.

Voel of je konijn goed op gewicht is

Zit je konijn rustig? Leg je handen aan weerszijden van zijn lijf en bevoel de ribbenkast, ruggengraat en heupen. Eventueel kan je dit doen als het konijn eet, dan is hij even rustig en blijft hij op dezelfde plaats zitten. Controleer je konijn wekelijks. Konijnendeskundige Bernice Muntz vertelt je graag meer over hoe je het gewicht checkt & een konijn kan laten afvallen.

Gezond gewicht
Je kunt de ribben en ruggengraat makkelijk voelen. Deze voelen niet scherp, maar zijn afgerond doordat een gezond laagje vlees de botten bedekt.

Te dik
Je konijn is te dik als je de ribben en ruggengraat makkelijk kunt voelen. Je moet als het ware even zoeken om ze te voelen. De wam, huidplooi onder de kin van de voedster, kan hierbij groot zijn.

Te dun
De ruggengraat steekt erg uit en de ribben voelen scherp aan. 

Let op: sommige konijnen slaan vet vooral in de buik op. Daardoor kan het zijn dat je met bovenstaande methode het goed voelt, maar het niet zo is. Voor de meeste konijnen is de beschreven methode prima. Twijfel je over het gewicht van je konijn? Neem dan contact op met een konijnkundige dierenarts.

Gevolgen van overgewicht bij konijnen

Is je konijn te dik? Dan is het voor zijn gezondheid noodzakelijk hem te laten afvallen. Een konijn met overgewicht heeft meer kans op leververvetting, diarree, pododermatitis (kapotte hakken), gebitsproblemen en een kortere levensverwachting. Ook kunnen konijnen die te dik zijn zich niet meer goed schoonhouden en dat zorgt weer voor een vergrote kans op myiasis (madenziekte).

Je konijn laten afvallen

Van groot belang om je konijn te laten afvallen dus. Dit mag niet te snel gebeuren, dan kan je konijn te snel gewicht verliezen en ziek worden, met mogelijk leververvetting als gevolg. Voorkom deze situatie door je konijn op een verantwoorde manier te laten afvallen.

Onze tips

  • Bekijk de verpakking van de voeding die je konijn krijgt en bepaal op basis daarvan hoeveel je moet voeren.
  • Weeg de voeding af, zo weet je precies hoe veel voeding hij moet krijgen.
  • Geef je konijn 1 tot maximaal 2% minder voeding per week dan de aanbevolen hoeveelheid.
  • Verspreid de dagportie over meerdere maaltijden op een dag.
  • Stimuleer je konijn om te bewegen door bijvoorbeeld het gebruik van denkspellen.

Denkspellen

Geef de voeding van je konijn eens niet in het bakje, maar verspreid het door het hooi of op een droge en schone plek. Zo moet je konijn zoeken naar zijn brokjes. Je kunt aan de gang met kartonnen dozen of wc-rolletjes door hier brokjes in te verstoppen. Ook zijn er via verschillende webshops leuke denkspellen verkrijgbaar waarbij je konijn aan het werk moet voor zijn voeding. Zo zorg je voor extra beweging, mentale stimulatie & een happy bunny.

Onbeperkt vers hooi

Onbeperkt vers hooi is van groot belang, vanwege de vezels die hierin zitten. Daarnaast is het eten van hooi een belangrijk gedeelte van hun dagbesteding. Konijnen zijn lang bezig om hooi te kauwen en dat voorkomt verveling.

Laatste update
21 februari 2022