Is jouw hond puppy, volwassen of senior? In alle leeftijdsfases is het belangrijk om te weten of je een fitte hond hebt. Doe daarom regelmatig een gezondheidscheck!

Waar begin je?

Bij het begin. Hoe ziet je huisdier eruit? Een hond die goed op gewicht zit, hoort een zichtbare taille te hebben. Je kunt de ribben, bekkenbeenderen en de ruggenwervels niet zien, maar wel voelen. De borstkas heeft een dunne vetlaag. Dieren die te dik zijn, hebben vaak meer zin in eten. Honden met overgewicht zijn vaak minder goed in staat om zich te wassen. Is je viervoeter inderdaad te dik, laat hem dan meer bewegen. Dit kan makkelijker zijn dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld de rondjes die je loopt langer maken, één keer per dag (of één keer in de twee, drie dagen) naar een losloopgebied gaan of vaker korte rondjes wandelen. 

Je kunt een hond ook meer laten werken voor zijn eten, door middel van spelletjes. Of wat denk je van samen hardlopen of fietsen? Win-win!  Let ook goed op hoeveel eten je geeft en wát je het dier geeft. Soms kan een speciale dieetvoeding helpen. Als een hond vaak en snel moe is, kan dit komen door overgewicht of door te weinig beweging. Denk je dat er geen sprake is van één van deze twee oorzaken? Raadpleeg dan een dierenarts.

Gebitscheck

Regelmatig het gebit checken van je huisdier is een verstandig idee. Een slecht gebit kan namelijk andere kwaaltjes met zich meebrengen. En je hond kan er ook nog eens een slechte adem van krijgen en daar heb jij ook last van. Tandplak en tandsteen kunnen mogelijk erfelijk zijn. De gouden standaard om het in alle gevallen te helpen voorkomen, is tanden poetsen. Speeltjes kunnen helpen om het kauwen te bevorderen.

Verzorging

Tot slot: check vooral ook eens de nagels,  vacht en alle andere uiterlijke kenmerken van je hond. Het is belangrijk dat de nagels niet te lang worden, dat de vacht glanst en de oren, neus en ogen schoon zijn. Nagels zijn te lang (bij honden) als ze de vloer raken. Je kunt dit testen door de hond te laten staan en er een velletje papier onderdoor te schuiven. Lukt dit niet? Dan zijn de nagels inderdaad wat aan de lange kant. Let op: bij oudere honden zijn de pootjes misschien wat doorgezakt, dus kun je de lengte van de nagels beter op een andere manier checken.

Voor oudere dieren is het sowieso belangrijk wat vaker naar de dierenarts te gaan voor controle. Zo ontdekt je eventuele kwaaltjes sneller. De spieren nemen bijvoorbeeld in kracht af. De blaas is ook een spier, dus je hond zou wat vaker naar buiten moeten. Om de spieren en gewrichten soepel te houden, is beweging belangrijk.

Laatste update
21 januari 2022