Een echte, uitgebreide frisse neus halen met je hond doe je natuurlijk buiten. Maar daar kan hij natuurlijk wel heel vies van worden. Een flinke plensbui in de herfst? Of een fijne verkoelende plons in het water in de zomer? Zo krijg je hem het snelst weer brandschoon.

Eigenlijk is je hond wassen heel simpel! Nadat je viervoeter alle modderen, bladeren of zelfs sneeuw van zich af heeft geschud, kun je aan de slag.

Goede voorbereiding

Voordat je aan het wassen begint, kun je alle benodigdheden alvast klaarleggen. Borstels, hondenshampoo, een handdoek, de föhn. Een goede voorbereiding is het halve werk! Plaats ook een anti-slipmat in de douche om de veiligheid van je hond te waarborgen. Zo glijdt hij niet uit. En geef je hond om te beginnen een uitgebreide borstelbeurt en zorg dat alle knopen uit de vacht zijn, dat maakt het wassen straks gemakkelijker.

Je hond wassen

Is je hond klaar voor de wasbeurt? Pak de douchekop erbij en maak je hond helemaal nat om het ergste vuil er alvast af te spoelen. Begin met de nek en breng direct de hondenshampoo op de vacht aan. Masseer de shampoo goed in en ga dan verder met de rug. Voordat je met de poten begint, breng je de shampoo eerst op je handen aan. Ga met je vingertoppen over zijn kop en let erop dat er geen shampoo in zijn ogen komt. Het gaat nog beter als je de kop van je hond voorzichtig met één hand vasthoudt.

Afspoelen en drogen

Zit de hondenshampoo over zijn hele lijf? Begin dan met het afspoelen. Werk tijdens het afspoelen van de kop naar de staart. Ga daarna verder met de poten. Als laatste check spoel je de hond nog een keer goed na, zodat alle shampooresten helemaal weg zijn. Strijk dan het overtollige water weg met je hand. Pak de handdoek erbij en wrijf je hond droog. Werk je liever met een föhn? Houd de föhn dan constant in beweging en controleer met je hand de temperatuur. En heeft je hond de hele tijd netjes stilgezeten zonder je helemaal nat te spatten? Dan verdient hij natuurlijk een lekkere snack!

Hoe vaak mag je een hond wassen?

Was je hond gemiddeld een tot vier keer per jaar. Als hij echt een keer goed vies is geworden, kan een extra wasbeurt geen kwaad. Het borstelen en verzorgen van de vacht van je hond kan ook al goed helpen om hem schoon te houden. Was je hond op de momenten dat het nodig is met speciale hondenshampoo. Hondenshampoo is speciaal ontwikkeld voor de hond en afgestemd op de pH-waarde van de huid.  

Geen tijd?

Heb je even geen tijd om je hond grondig te wassen? Dan kun je altijd nog gebruik maken van een vachtverzorgingsspray om vieze geuren te verwijderen. Houdt je hond niet van water? Dan kun je ook gebruik maken van een droogshampoo. Je kunt de mousse masseren in de vacht, door de vacht borstelen en daarna de vacht drogen. Het ideale hiervan is dat je de mousse niet hoeft uit te spoelen, je hond geen natte voeten krijgt én hij lekker fris ruikt.

Laatste update
20 april 2021