Op verschillende manier kun je je kat naar buiten laten gaan. Bijvoorbeeld met een kattenren in de tuin of via een kattenluikje in de deur. Aan iedere optie zitten voor- en nadelen. Wat voor jouw kat de meest geschikte oplossing is voor de eerste keer naar buiten, hangt sterk af van je kat en je woonsituatie. We geven je wat tips!

Woon je in een omgeving met voldoende ruimte en weinig verkeer? Dan kan het heerlijk zijn als je kat vrij naar buiten kan. Maar wat als je in een appartement woont of vlakbij een drukke weg? Dan is het beter voor je kat en je eigen gemoedsrust om de bewegingsruimte van je kat toch wat te beperken. Je kunt in dat geval kiezen voor een kattenren, een omheinde tuin of de kat aan een tuigje naar buiten laten.

De kattenren

Een kattenren in de tuin of gaas rondom een balkon is de veiligste manier om je kat een frisse neus te laten halen. De kans dat je kat dan ontsnapt is minimaal en je kat kan zich toch vrij bewegen buiten. De ideale kattenren heeft een kattenluikje of andere verbinding met het woonhuis, want katten bepalen graag zelf wanneer ze naar binnen of naar buiten gaan. Een nadeel van een kattenren in de tuin is dat deze geen andere katten uit je tuin houdt, zoals langswandelende buurkatten. Een vreemde kat die dichtbij de ren komt, kan namelijk voor agressie tussen de katten onderling zorgen. Je kunt zelf het best beoordelen of dit risico ook bij jou in de tuin bestaat op het moment dat je daar een ren plaatst.

Tuin of balkon omheinen

De tuin omheinen zorgt ervoor dat je kat in je eigen tuin blijft, maar houdt ook andere katten uit je tuin. Het voordeel is daarnaast dat je kat er gezellig bij kan zijn als je zelf in de tuin of op het balkon bent. Niet iedere tuin is even goed te omheinen, maar als het kan is dit een heel katvriendelijke oplossing. Ook een balkon kun je met een stuk kattennet of gaas omheinen. Zo kan je kat naar buiten en heerlijk samen met jou van de zon genieten, zonder het risico te lopen naar beneden te vallen of op bezoek te gaan bij de buren. Is je kat een ware Houdini? Dan is deze oplossing wel minder ‘ontsnappingsproof’ dan een kattenren.

Wandelen aan een tuigje

Je kunt je kat ook aan een tuigje meenemen naar buiten. Of je kat dit fijn vindt, hangt sterk af van het karakter van je kat. In de eigen tuin rondscharrelen vinden de meeste katten wel heel prettig. Als je een lange lijn gebruikt en erbij blijft is dit een prima oplossing, waarbij je niet je hele tuin of balkon hoeft te verbouwen. Houd er rekening mee dat een kat die schrikt maar één ding wil: vluchten. Als je je kat naar buiten laat, is het daarom echt noodzakelijk dat je een vervoersmandje meeneemt. Als je kat dan bang wordt, heb je de mogelijkheid haar hierin te plaatsen.

Moet een kat naar buiten kunnen?

De ene kat is volmaakt tevreden met een leven binnenshuis, terwijl de andere kat met geen mogelijkheid binnen te houden is. Kijk daarom vooral wat jouw kat nodig heeft en pas de buitenruimte daar op aan! Ook binnen kun je jouw kat vermaken, denk aan een mooie krabpaal of simpelweg hersenspelletjes!

Geschreven door kattendeskundige & EduPet docent Maggie Ruitenberg.

Laatste update
3 mei 2021