Vachtmijt voedt zich onder meer met huidweefsel van konijnen. Deze vervelende parasieten graven gangetjes on­der de huid en kunnen je dier zo heel veel jeuk bezorgen. Vermoed je dat jouw konijn mijt heeft? We vertellen graag hoe je het herkent én je konijn er vanaf helpt.

Konijnen met een mijtinfectie gaan zich krabben en bijten, waar­door huidirritaties ontstaan. Een besmetting is bij konijnen en knagers te herkennen aan een onregel­matig haarkleed of veel haarverlies, waarbij de dieren niet of moeilijk door de rui komen of roos, korstjes, kale plekjes en eczeem hebben.

Heeft mijn konijn vachtmijt?

Symptomen

  • Jeuk;
  • Kale plekken of zelfs wondjes door overmatig krabben;
  • Schilferige huid;

Schimmel of vachtmijt?

De symptomen van een schimmelinfectie (ringworm) lijken op die van vachtmijt, maar bij schimmel konijnen vaak geen last van jeuk, terwijl ze in het geval van schurft door mijten juist veel jeuk hebben. Dit kenmerkt zich door veel krabbel, hierdoor kunnen kale plekken en zelfs wondjes ontstaan. Deze klachten zie je minder vaak bij schimmelinfectie.

Behandeling van vachtmijt bij konijnen

Op naar de dierenarts

Vermoed je dat jouw konijn vachtmijt heeft? Neem dan contact op met je dierenarts. Die kan je konijn onderzoeken en de juiste behandeling voorschrijven.

Behandeling

Van je dierenarts zal je waarschijnlijk een product krijgen waarmee jouw konijn behandelt kan worden. Naast je konijn is het ook belangrijk om je omgeving te behandelen. Mijten vallen namelijk tijdens de besmetting van je konijn af en kunnen ze in de omgeving verder leven.

Hardnekkig

Vachtmijtinfecties zijn erg hardnekkig, dus verwacht niet dat je er snel vanaf bent. Er zijn meerdere behandelingen nodig om volledig van mijten af te komen. Blijf ook lang genoeg behandelen: tot twee à drie weken nadat de symptomen verdwenen zijn.

Let op..

Een infectie van vachtmijt is erg besmettelijk. Behandel daarom alle dieren in huis, ook als ze nog niet allemaal symptomen vertonen. Daarnaast is het heel belangrijk het verblijf grondig te reinigen (minimaal twee keer per week), de bodembe­dekking te vervangen en de bodem en wanden van het verblijf en het speel­goed en de voer- en drinkbakjes erin heel goed schoon te maken. Houten speelgoed kun je het beste helemaal vervangen.

Laatste update
3 augustus 2021