Als je trouwe viervoeter een dagje ouder wordt, heeft zijn lichaam behoefte aan aangepaste voeding. Maar welk hondenvoer is het meest geschikt voor je oude hond? Hier lees je alle feiten die je nodig hebt om je hond een vitale oude dag te bezorgen.

De keuze voor aangepast voedsel voor je oude hond kan moeilijk zijn. Hier lees je aan welke voorwaarden senior voer moet voldoen - en vanaf welke leeftijd jouw oude hond er behoefte aan heeft.

Welk voer is het beste voor mijn oude hond?

Voor elk type hondenvoer geldt: het dient alle voedingsstoffen te bevatten die jouw viervoeter nodig heeft. Dat is voor elke leeftijdsfase anders. Jouw hond heeft in zijn seniorjaren dus ander voedsel nodig dan als puppy. Dat geldt zowel voor de ingrediënten en voedingsstoffen die het voer moet bevatten, als de soort voeding van het voer, zoals natvoeding of brokvoeding. Naarmate je hond een gevorderde leeftijd bereikt, heeft hij andere behoefte aan voedingsstoffen en heeft hij de juiste vitamines, mineralen en vezels nodig. Van andere ingrediënten kan hij echter juist weer veel minder gebruiken, zoals vet. Sommige seniorvoedingen bevatten ook gewrichtondersteunende ingrediënten, zoals glucosamine en chondroïtine. Kijk dus goed naar wat er in de voer zit die je wilt geven aan je oude hond.

Waarom heeft je oude hond behoefte aan extra voedingsstoffen?

Naarmate hij ouder wordt, verandert de lichamelijke conditie van je hond. Hij heeft dan andere behoeftes aan voedingsstoffen:

  • Je hond heeft de juiste voedingsstoffen nodig. Vitamines en mineralen zijn goed voor de spieren en gewrichten, de weerstand, huid en vacht, het darmkanaal en nog veel meer van jouw oude hond. Magnesium is een belangrijke mineraal die je hond nodig heeft, maar een vermindering van sommige andere mineralen is nodig om de organen van je hond te ontlasten.
  • Meer vezels. Vezels zijn goed tegen darmproblemen en voorkomen verstopping.
  • Magnesium. Jouw viervoeter wordt wat strammer naarmate hij ouder wordt. Magnesium is goed tegen stijfheid in zijn botten en spieren.
  • Minder eiwit. Omdat oudere honden minder actief zijn en daardoor minder calorieën verbranden, hebben ze ook minder eiwitten nodig. Oude honden hebben nog wel eiwitten nodig in hun dieet, die zijn namelijk belangrijk om spieren te behouden.
  • Minder vet. Jouw oude hond slaapt meer en beweegt minder als de jaren vorderen. Als hij hetzelfde voer zou krijgen dan als hij in de bloei van zijn leven was, zou hij algauw last krijgen van overgewicht, aangezien hij relatief minder calorieën verbrandt. Overgewicht is één van de meest voorkomende kwalen bij (oudere) honden. Dit kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond; zo kan het toegenomen gewicht extra belasting van zijn gewrichten veroorzaken, met alle nare gevolgen van dien. Senior voer bevat daarom minder vetten.

Ook de soort van het hondenvoer is belangrijk. Je denkt misschien dat je je ouder wordende viervoeter een gunst verleent door hem natvoer te geven, zodat hij het makkelijker kan eten, maar niets is minder waar; kauwen op brokken is veel beter voor zijn gebit en dus voor zijn gezondheid. De brokken schuren namelijk langs de tanden wat weer goed is voor het gebit van je hond. Mocht je hond toch moeite krijgen met het eten van droge brokken, dan kan je de brokken ook even weken in lauwwarm water.

Vanaf welke leeftijd heeft je hond senior hondenvoer nodig?

Je hond heeft pas behoefte aan senior voeding als je ook daadwerkelijk aan hem begint te merken dat hij een dagje ouder wordt. Dat is per hond anders. Merk je dat jouw viervoeter last krijgt van gewrichtsproblemen, dat hij langzamer 'opstart' dan anders en/of langer slaapt, dan is het tijd om over te gaan op aangepast voer. Er is dus geen vaste leeftijd waarop het beter is om je hond een aangepast dieet te laten volgen. Twijfel je erover of wil je meer advies? Dan kan je contact opnemen met het Prins CareTeam.

Bron: Prins Petfoods Careteam

Laatste update
21 mei 2021