De meeste mensen denken dat de winter een lastig seizoen is voor konijnen, maar juist in de zomer overlijden veel konijnen omdat ze het te warm hebben. Dierentrainer Bernice Muntz geeft tips om dit te voorkomen.

Wilde konijnen en cavia’s leven een groot deel van de dag in holen, en zoeken tijdens de warme uren zelf een koel plekje onder de grond op. Hoe zorgen we ervoor dat onze huiskonijnen- en cavia’s zich tijdens warm weer ook zo prettig mogelijk voelen? Met deze zomertips voor konijnen en cavia's maak je het jouw dier naar de zin en bescherm je het tegen de gevaren van te veel zonnestralen.

Bij welke temperatuur voelen konijnen en cavia’s zich het best?

 • Een cavia voelt zich prettig bij een temperatuur van 18°-22°C.
 • Een temperatuur van 15°-20°C is optimaal voor konijnen.

De optimale temperatuur ligt tussen de vijftien en twintig graden. Boven de 24 graden is het voor een konijn echt warm. Boven de 27 graden is het zelfs gevaarlijk warm, met bijvoorbeeld een zonnesteek of hitteslag tot gevolg. Het dier raakt oververhit en kan de warmte in de zomer niet kwijt. Een konijn kan namelijk niet zweten zoals wij dat wel kunnen, maar kan de warmte proberen kwijt te raken via zijn oren (doorbloeding), door gestrekt te gaan liggen of het verhogen van de ademhaling. De hitte in het hok kan in de zomer behoorlijk oplopen.

Zomertips voor konijnen en cavia's

Tip 1: Het verblijf

Wat is de beste plek voor het hok en de ren van mijn konijn of cavia bij warm weer? Woont je konijn of cavia in huis, zorg dan dat de kooi niet in de volle zomerzon staat. Leeft je konijn of cavia buiten in een hok met ren, kies dan een schaduwrijke plek uit. Een hok mag nooit in de volle zon staan. Zet het dierenverblijf eventueel naast een boom of flinke struik die beschutting geeft.  Zelfs in de schaduw loopt de temperatuur in een hok op warme dagen enorm op. Het is niet alleen voor de conditie en het welzijn van je dieren belangrijk dat ze de ruimte hebben in hun hok en ren, ook willen ze tijdens warme dagen een plek uitzoeken waar ze koel kunnen liggen. Zo help je je dier te beschermen tegen de hitte:

 • Scherm het hok en de ren af met een parasol, tentdoek of een lichtgekleurd laken (is het erg warm, maak het dan nat). Zorg dat je daarbij de natuurlijke luchtstroom (de wind) niet onderbreekt.
 • Zorg dat jouw konijn of cavia een koele plek heeft om op of tegenaan te liggen: leg een koele natuurstenen tegel in het verblijf, geef ze boven de 24 graden een Ice Pod (koelschijf) die je in de vriezer hebt gelegd of een Cool Pod. Ook kun je een Petfles (geen glas!) gevuld met water in de vriezer leggen en, eventueel met een handdoek eromheen gewikkeld, in het verblijf neerleggen.
 • Het koelelement kun je ook onder het verblijf leggen, waar het dier niet bij kan. Zorg wel dat het dier zelf kan kiezen waar het gaat liggen. Een keuze hebben is belangrijk.
 • Maak een plek in het konijnenverblijf waar het dier in aarde of zand kan liggen. Konijnen krabben de bovenste laag weg, waaronder het koeler is.
 • Is het warmer dan 27 graden? Overweeg dan of het verstandig is om je buitenkonijn tijdelijk naar binnen te halen, wanneer het binnen koeler is.

Tip 2: Voorkom oververhitting

Kan een konijn of cavia oververhit raken bij warmte? Ja, dit kan en is heel gevaarlijk; het dier kan door hitteslag of een zonnesteek in shock raken en overlijden. Bij temperaturen boven de 24-26°C kunnen al problemen ontstaan. En boven de 27 graden is het echt te heet!

Symptomen van oververhitting

 • Een oververhit dier is lusteloos, ademt snel en voelt extreem warm aan.
 • Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood.

Eerste hulp bij oververhitting

 • Neem het dier mee naar de koelste plek in huis.
 • Geef hem kleine beetjes water te drinken met een spuitje.
 • Is het echt te heet, zit het konijn met de kop omhoog naar lucht te happen? Plaats het dier met de pootjes in een lauwe (niet koud!) bak water. Neem dan ook contact op met je dierenarts.
 • Is het dier apathisch, reageert het niet op prikkels en heeft het bleke oog- en mondslijmvliezen, dan is het in shock: neem direct contact op met de dierenarts! Stem af wat je het beste kunt doen en of het verstandig is het dier naar de praktijk te vervoeren voor medische verzorging.  

Hoe raakt een konijn of cavia zijn warmte kwijt?

Konijnen en cavia’s zweten niet, ze raken hun warmte kwijt via de doorbloeding in hun oren. Ook versnelt hun ademhaling en zul je ze meer gestrekt zien liggen, op een koele ondergrond.

Wikkel geen natte doeken om de oren, want dan kan de warmte niet verdampen.

Tip 3: Water

Net als bij andere dieren, is het voor konijnen en cavia's belangrijk om voldoende water te drinken. Hoe zorg je dat jouw konijn of cavia bij warmte voldoende vocht binnen krijgt?

 • Ververs het water een aantal keer per dag en zet het op een plek waar je konijn er makkelijk bij kan. Houd in de gaten of je dier er geregeld van drinkt. Bij warmte kunnen dieren wat lustelozer worden en geen zin hebben om naar de waterbak of het waterflesje te lopen.
 • Zet het (koele) water uit de zon. In warm water ontwikkelen bacteriën zich sneller.
 • Geef je dieren dagelijks een mengsel van verse groenten (ook als het geen warm weer is), hier zit veel vocht in. Eventueel kun je ze nat maken waardoor het konijn extra vocht binnenkrijgt.

Tip 4: Voorkom vliegen

In de lente en zomer zijn er meer vliegen. In deze periode is het belangrijk extra op je dieren te letten om madenziekte (myiasis) te voorkomen. De blauw-groene vleesvlieg legt haar eitjes op konijnen en cavia’s, meestal in of rond de anus, tussen de achterpoten of in een wondje. Als de larven (maden) uitkomen, eten ze zich via de huid van het dier naar binnen. Hierdoor kan bloedvergiftiging of een infectie ontstaan. Het is zeer pijnlijk voor het dier, dat levend wordt aangevreten en binnen 24 uur kan sterven. Dit is een noodgeval, ga direct naar de dierenarts! Als je er op tijd bij bent heeft je dier de meeste kans op herstel.

Hoe bescherm ik mijn konijn of cavia tegen vliegen?

 • Houd je dieren schoon; vliegen worden extra aangetrokken door viezigheid, zoals plakpoep aan het achterwerk. Heeft je dier hier last van, dan krijgt het misschien niet de juiste voeding binnen. Geef je konijn of cavia dagelijks niet te veel droogvoer, maar bied daarnaast onbeperkt smakelijk hooi en een mix van groenten en (gedroogde) kruiden en bladeren aan. 
 • Houd het hok schoon, verschoon het minimaal twee keer per week en de mesthoek twee keer per dag.
 • Scherm het buitenverblijf af met fijnmazig vliegengaas en bescherm dieren die binnen wonen door horren voor de ramen te plaatsen.
 • Zet bij konijnen of cavia’s die binnen leven een vliegenlamp neer.
 • Controleer de huid, de achterpoten en het gebied rondom de anus twee keer per dag op wondjes, vuiligheid, en de aanwezigheid van eitjes of kleine, witte maden.
 • Zijn er veel vliegen te vinden rond het verblijf van je konijn? Spray je dier in met een anti-myiasis spray. Dit voorkomt dat eitjes, die worden gelegd door de vliegen, uitkomen. De spray kun je ook preventief gebruiken. Belangrijk is om altijd je dier dagelijks na te kijken! Zie je vreemde wondjes of twijfel je, neem dan direct contact op met je dierenarts. Wondjes kunnen betekenen dat je konijn is aangetast door maden.

Dit waren de zomertips van Bernice Muntz, konijn- en caviadeskundige, dierentrainer en auteur van de boeken ‘High five met je konijn’, ‘Het gelukkige konijn’, en ‘De gelukkige cavia’. Heb jij nog een leuke tip die niet mag ontbreken? Deel het met ons via info@edupet.nl!

Laatste update
18 juli 2022