Dierprofessionals opgelet! Op zaterdag 21 januari 2023 dagen we jullie tijdens de Inspiratiedag ‘Out of the box’ uit om eens op een andere manier naar je dagelijkse werk te kijken en daar over na te denken. Via inspirerende sprekers, én onderlinge gesprekken.

De inspiratiedag hond & kat is een populair terugkerend event georganiseerd door het Dierenwelzijnskeurmerk. In 1 dag word je door professionals uit de dierenbranche bijgepraat en ga je actief in gesprek met collega's. Je kunt op locatie in Veenendaal of online meedoen!

Sprekers 

Professor Jan van Hooff, Sandra Mur-Bekaert en Marsha Reijgwart, drie heel verschillende toonaangevende sprekers, zullen boeiende en prikkelende presentaties verzorgen. Daarnaast ga je actief in gesprek met collega’s. We weten al heel veel, maar tijdens deze bijzondere dag zul je ontdekken dat er nog veel meer is waarvan je kunt leren.

Jan van Hooff over de herkomst van huisdieren

Professor Jan van Hooff zal iets vertellen over de herkomst van onze huisdieren. Soms zijn dat huisdieren waarop we niet zaten te wachten, ook al heten ze zelfs domesticus. De huismuis (Mus musculus domesticus) en – niet te verwarren – de huismus (Passer domesticus) voelen zich bij ons thuis, zonder uitgenodigd te zijn. Dat ligt anders voor de kanarie, het konijn, de hamster, de geit en het paard. We hebben ze graag om ons heen. Twee soorten huisdieren springen er echt uit: de kat en bovenal de hond. Die hebben een unieke relatie met het dominante zoogdier op deze aarde, de mens. Geen enkel ander gedomesticeerd dier is met de hond te vergelijken. De kat komt een beetje in de buurt.

Sandra Mur-Bekaert over een betere versie van jezelf

Sandra Mur-Bekaert is een ondernemer in hondenland die zeer doordacht haar bedrijf vormgeeft en invult. Ze laat tijdens deze inspiratiedag zien op welke manier je kunt professionaliseren. Veel mensen doen ‘iets’ met dieren, maar er zijn er maar weinig die durven te spreken van een bedrijf waarmee ze hun brood kunnen verdienen. En dat is volgens Sandra onterecht! Iedereen die ‘iets’ met dieren doet, heeft het in zich om de wereld te verbeteren. Mits je je hobby serieus gaat nemen en daarmee ook jezelf. Sandra zal laten zien welke stappen je kunt zetten om jezelf en je bedrijf te professionaliseren en zo ook invloed kunt uitoefenen op het verbeteren van dierenwelzijn.

Marsha Reijgwart over onze invloed op kattenwelzijn

Ongeveer 9.000 jaar geleden zijn katten bij de mens gaan wonen. Dat bleek een groot succes, want bijna een kwart van alle huishoudens heeft één of meer katten. Dankzij onderzoek weten we dat het hebben van huisdieren veel voordelen met zich meebrengt voor de mens. Maar waarom kiezen katten ervoor om bij ons te blijven wonen? Marsha Reijgwart heeft als etholoog met Esther Bouma onderzoek gedaan naar de rol van de mens op het welzijn van katten. Tijdens de inspiratiedag ga je na een korte introductie over de mens-kat relatie zelf nadenken over wat het samenleven met verschillende typen mensen voor effect kan hebben op de kat en over wat we kunnen doen om de mens-kat relatie voor beide partijen leuk te houden.

Samen met andere dierprofessionals

Jan van Hooff zal na zijn presentatie vragen beantwoorden. Sandra Mur en Marsha Reijgwart geven casussen en opdrachten mee, waarmee de deelnemers in kleine overleggroepjes de diepte in kunnen. Door actief mee te denken en ideeën uit te wisselen kom je in aanraking met andere zienswijzen en leg je contact met andere professionals uit de dierenwereld. De praktijk leert dat uit deze intervisies heel mooie samenwerkingen kunnen ontstaan.

Collegiaal sparren: erg fijn!

Gestructureerde gesprekken met mensen uit hetzelfde vakgebied worden erg gewaardeerd, zo blijkt uit eerdere bijeenkomsten: het collegiaal sparren werd door driekwart van de deelnemers goed tot zeer goed ontvangen. Een greep uit de reacties:

  • ‘Erg fijn om zo met elkaar te kunnen sparren en ideeën uit te wisselen!’
  • ‘Ik ben erg van het netwerken, van samenwerken word je alleen maar sterker.’
  • ‘Opvallend hoe open, gezellig en constructief mensen overlegden.’
  • ‘Leuk om eens wat van andere disciplines te horen.’
  • ‘Het samen brainstormen en zien hoe anderen met bepaalde zaken omgaan vind ik geweldig!’

 

Voor wie

Je leert tijdens deze dag op een andere manier naar dingen in je werk te kijken. Hiermee verdiep je je inzicht. Daarom is deze dag voor alle dierprofessionals geschikt!

Praktisch

Accreditatiepunten

Voor deze symposiumdag zijn accreditatiepunten aangevraagd bij SPPD (5 punten), CKI, NvGH (2 punten) en APDT BENE (20 punten).

Uit of thuis: wat jij fijn vindt

Deze inspiratiedag vindt plaats in hybride vorm en is zowel op locatie als thuis online te volgen. De plaatsen in de zaal zijn gelimiteerd, wees daar dus snel bij. Online deelnemen is onbeperkt mogelijk. Reserveer vast je plaats!

Inbegrepen bij de inspiratiedag

Als deelnemer van de inspiratiedag ontvang je een goodiebag ter waarde van €47,95! Online deelnemers krijgen de goodiebag achteraf thuis opgestuurd.

Ook ontvang je achteraf per mail het certificaat inclusief accreditatiepunten en de 'Parels van de dag': een samenvatting van alle belangrijke onderdelen van de dag, waarmee je gelijk aan de slag kunt!

De kracht van het dierenwelzijnskeurmerk

Het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk maakt de kwaliteit van dierprofessionals zichtbaar voor de huisdiereigenaar. Daarnaast zorgt het voor een verbinding tussen professionals door het organiseren van educatie en inspiratie, zoals deze inspiratiedag. Sluit jij je na de inspiratiedag hond & kat op 21 januari aan bij het Keurmerk? Dan krijg je het inschrijfgeld van deze dag, zodra je aansluiting is gerealiseerd, weer retour.

Dit symposium gaat door bij een minimum van 30 deelnemers. Kies je voor online deelname dan ga je er automatisch mee akkoord dat de livestream wordt opgenomen.

90,75
Nog 75 plaatsen beschikbaar
Cursus opties
300
Op locatie aanwezig
€90,75
301
Online aanwezig
€66,55
10:00 - 17:00 uur
Cursusvorm
Op locatie en online
Organisator
Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact