Katten hebben net als mensen diverse zintuigen. Maar ervaren ze daarmee ook dezelfde informatie, en hoe verwerken ze die? Tijdens de Inspiratiedag Kat, georganiseerd door het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk, leggen drie professionals van naam uit hoe katten hun zintuigen gebruiken en wat wij daarover moeten weten.

Sarah Ellis van International Cat Care vertelt over de communicatie tussen katten en mensen en of we elkaar goed begrijpen. Evelien van der Waa legt uit wat het effect van niesziekte kan zijn op zintuigen, en welke gevolgen dat kan hebben. Saskia Blok gaat met een demonstratie en praktische voorbeelden dieper in op het gebruik van zintuigen tijdens hersenwerk en TTouch bij katten.

Als je weet hoe zintuigen werken, waardoor ze kunnen worden beïnvloed en hoe katten informatie verwerken, krijg je meer begrip voor en een beter inzicht in het gedrag van katten. Met die kennis kun je beter op het gedrag en reacties van katten inspelen en ook andere katteneigenaren daarin ondersteunen.

De inspiratiedag is opgezet voor kattenprofessionals, maar ook geschikt voor andere dierprofessionals die eens ‘een kijkje bij de buren’ willen nemen. Na het volgen van de dag heb je door het leggen van contacten niet alleen je kennis, maar ook je wereld een stukje verrijkt en kun je bij specifieke problemen beter doorverwijzen naar collega’s. Tijdens de dag zijn er twee intervisiemomenten waarbij deelnemers aan de hand van stellingen of casussen met elkaar in discussie gaan. Dit gebeurt zowel online als op locatie. Daarna is er een plenaire nabespreking met de sprekers met gelegenheid om vragen te stellen.

Leden van  het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk kunnen gratis deelnemen! Als keurmerkhouder kun je je aanmelden via de ledenvoordeel pagina. 

Sarah Ellis
Sarah heeft altijd grote belangstelling gehad voor het gedrag van gedomesticeerde katten. Op de universiteit van Bristol behaalde ze haar BSC in zoölogie en psychologie, op de universiteit van Southampton een post-graduate diploma voor gedragsadviseur gezelschapsdieren. Ze behaalde haar PhD op Queen’s University Belfast met de focus op verbetering van kattenwelzijn in dierenasielen. Sarah was als postdoctoraal onderzoeker op de universiteit van Lincoln jarenlang bezig met kattenwelzijn, kattengedrag en de relatie kat-mens. In 2015 sloot ze zich als kattengedragsspecialist aan bij International Cat Care. Ze is gastdocent op de universiteit van Lincoln waar ze masterstudenten klinische gedragsleer onderwijst, regelmatig te gast in radio- en tv-programma’s en samen met John Bradshaw mede-auteur van ‘The Trainable Cat’.

Evelien van der Waa
Evelien is van huis uit al gek op dieren en bekend met homeopathie en kruidengeneeskunde als aanvulling op de gangbare geneeskunde. Na haar studie begon ze in een gemengde praktijk en deed tegelijkertijd de postacademische opleiding homeopathie voor artsen en dierenartsen van de Stichting Homeopathische Opleidingen (SHO). Sinds 2001 heeft ze zich helemaal toegelegd op de homeopathische behandeling van gezelschapsdieren in de tweede lijn, waarbij ze de reguliere diergeneeskunde en complementaire geneeswijzen voor dieren probeert te verbinden. Evelien is lid van lid van de Nederlandse Werkgroep Gedragsdierenartsen. Ze deelt graag kennis via artikelen en blogs en geeft regelmatig lezingen aan collega-dierenartsen, paraveterinairen en diereigenaren. Ze werkt aan een boek over katten en homeopathie, waarin ze haar kennis en ervaring die ze de afgelopen twintig jaar opdeed deelt.

Saskia Blok
Saskia Blok traint en begeleidt huisdiereigenaren en dierprofessionals om dieren zowel fysiek, mentaal als emotioneel in balans te brengen en te houden. In haar praktijk TTouch4Animals werkt ze met verschillende methoden, waaronder Tellington TTouch® en Ingraham Applied Zoopharmacognosy, oftewel zelfselectie door het dier van essentiële oliën en kruiden. Saskia is ook gecertificeerd begeleider en docent hersenwerk voor katten. Hersenwerk verrijkt het leven van katten door natuurlijk gedrag te stimuleren en katten mentaal en fysiek uit te dagen.
In al haar werk staat de samenwerking en verbinding tussen mens en dier centraal.

Accreditatiepunten

Voor deze inspiratiedag kent de SPPD de volgende accreditatiepunten toe:
Deelname online: 8 punten

Deelname op locatie: 9 punten

Locatie

Je kunt zowel online als op locatie deelnemen aan de inspiratiedag. Online deelnemers wonen de Inspiratiedag bij via Zoom. Op locatie zijn er 30 plekken te vergeven.
De fysieke locatie is:

Accustraat 1
3903 LX Veenendaal

Inbegrepen

Alle deelnemers ontvangen een goodiebag met een inhoud ter waarde van €47,95.
Na afloop ontvangen alle deelnemers een certificaat met accreditatiepunten en de 'Parels van de dag'. Hierin zijn de meest in het oog springende onderdelen van de dag samengevat, waarmee je gelijk aan de slag kunt. 
Voor deelnemers op locatie is koffie/thee met wat lekkers en lunch inbegrepen.

Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk

Leden van het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk kunnen gratis deelnemen! Als keurmerkhouder kun je je aanmelden via de ledenvoordeel pagina. 

Wil je je na afloop van deze Inspiratiedagen aansluiten bij het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk, dan ben je van harte welkom. Het Keurmerk maakt de kwaliteit van dierprofessionals zichtbaar voor de diereigenaren en verbindt professionals o.a. door educatie en inspiratie. Als je je direct na de inspiratiedag aansluit bij het Keurmerk dan krijg je zodra je aansluiting gerealiseerd is, je inschrijfgeld van deze Inspiratiedag weer retour.

90,75
Nog 80 plaatsen beschikbaar
Cursus opties
177
Op locatie aanwezig (beperkt plek)
€114,95
178
Online aanwezig
€90,75
10:00 - 17:30 uur
Cursusvorm
Op locatie en online
Organisator
Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact

Bij iedere boeking een e-learning cadeau.

Dinsdag 13 juli was de feestelijke presentatie van Pets Vision, hét tijdschrift voor de dierprofessional.

Cursisten zijn weer welkom op onze locaties! We zijn erg blij dat we je weer kunnen ontvangen.