Op 28 maart organiseert het Martin Gaus Keurmerk een Inspiratiedag voor konijnenprofessionals (i.o.).

Deze dag geeft Dr. Anne McBride, onderzoeker en schrijver van bekende konijnenboeken, een interactieve lezing over stress bij konijnen. Een inspiratiedag vol waardevolle kennis en goed toe te passen hulpmiddelen voor in de praktijk!

Anne McBride is afgestudeerd in psychologie en is doctor in sociaal en oudergedrag van het Europese konijn. Ze heeft deze behaald aan de University College Londen, tientallen jaren geleden. In 2005 werd zij beschermvrouw van het Rabbit Welfare Fund.

Lezing Anne McBride voor konijnenprofessionals

Konijnendeskundige Anne McBride geeft speciaal voor het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk een (Engelstalige) lezing. De lezing is gratis te volgen voor houders van het Martin Gaus welzijnskeurmerk , of wanneer je hiervoor in het aanmeldingstraject zit. Besluit je na de lezing om je aan te sluiten bij het keurmerk, dan krijg je je inschrijfgeld weer terug! De lezing is geschikt voor konijnenprofessionals (in opleiding) maar ook voor geïnteresseerden en dierenspeciaalzaken. Online, en dus corona-proof vanuit huis te volgen!

Inzicht in stress bij konijnen

Anne Mcbride begint de Inspiratiedag met een korte inleiding over stress en bespreekt factoren die van invloed kunnen zijn, zowel voor de geboorte als op hoge leeftijd.

Het zelfvertrouwen en het vermogen om te leren van ervaringen, hebben invloed om met stress om te gaan. Leren en succes ervaren bij het oplossen van problemen helpt het zelfvertrouwen en stressbestendigheid te vergroten.

Aan de hand van diverse onderzoeken bij verschillende diersoorten zullen we bekijken hoe genetica, de prenatale omgeving, de zorg van de moeder en verschillende ervaringen van invloed zijn op het zelfvertrouwen en het vermogen om rustig te blijven, juist voor dieren als konijnen.

Tijdens deze interactieve lezing ontvang je handvaten die je dieren als konijnen aan kunt reiken om zich verder te kunnen ontwikkelen. Daarnaast bespreken we hoe we stress bij konijnen kunnen beperken.

Planning

Opening:             10:15 – 10:30

Anne McBride:  10:30 – 12:30

Lunch:                  12:30 – 13:30

Anne McBride:  13:30 – 15:30

Afsluiting:           15:30 – 15:45

 

Het Martin Gaus Keurmerk

Het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk maakt de kwaliteit van de dierprofessional zichtbaar voor de diereigenaar. Die kwaliteit gaat over kennis, vaardigheid, organisatie, dierenwelzijn en alles waardoor de behoefte van en de zorg voor de dieren zo goed mogelijk kan worden ingevuld. Bovendien stimuleert het keurmerk de onderlinge samenwerking. Wil je ook mee in de professionalisering van de diersector? Lees snel meer via de site van het keurmerk.

 

Interessante literatuur als aanvulling

  • Balcombe, J. (2007) The Pleasurable Kingdom: animals and the nature of feeling good. Macmillan London, UK
  • Broom, D.M., Fraser, A.F. (2015) Domestic Animal Behaviour and Welfare. 5th edn. CABI, Wallingford, UK.
  • Czerwinski, V.H., Smith, B.P., Hynd, P.I. et al. 2016. The influence of maternal care on stress-related behaviors in domestic dogs: What can we learn from the rodent literature? Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. June 4.
  • Gosling, S. D. (2008). Personality in nonhuman animals. Social and Personality Psychology Compass, 2(2), 985-1001.
  • Gray, J. A. (1987). The psychology of fear and stress (Vol. 5). CUP Archive.
  • Lazarus, R. S. (1998). The stress and coping paradigm. In Fifty years of the research and theory of RS Lazarus: An analysis of historical and perennial Issues, Psychology Press pp182-220.
  • McBride, E.A. (2017) Small prey species’ behaviour and welfare: implications for veterinary professionals Journal of Small Animal Practice DOI: 10.1111/jsap.12681
  • Poston, B. (2009). Maslow’s hierarchy of needs. Surgical Technologist, 41(8), 347-353. http://www.ast.org/pdf/308.pdf
  • Wynne, C.D.L., Udell, M.A.R. (2013) Animal cognition: evolution, behaviour and cognition. 2nd edn. Palgrave MacMillan, New York.
  • Yeates, J. (ed) (2017) Companion Animal Care and Welfare: The UFAW Companion Animal Handbook. Wiley: Oxford.
50,00
Nog 150 plaatsen beschikbaar
10:00 uur tot 15:45
Cursusvorm
Online
Docent(en)

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact

Lees hier onze maatregelen tegen het coronavirus.

In een tijd waarin het belangrijk is om als bedrijf te blijven ontwikkelen en mee te gaan met alle digitale mogelijkheden, biedt EduPet een nieuw c

Principes, integratie in de praktijk en geneesmiddelbeelden van A-Z