Ontdek alles over de senior hond tijdens het leukste hondencongres van 2022! 

Het gaat gebeuren, op 2 juli 2022 organiseren Edupet en Kynotrain weer een live Kynocongres! Dit jaar staat de seniorenhond centraal. Een prachtige levensfase waar we veel over kunnen vertellen. Wat gebeurt er binnen in de hond wanneer die ouder wordt? Hoe kunnen jij en de eigenaren omgaan met een seniorhond? Wat voor leuke dingen kun je allemaal met een seniorhond?

Met inspirerende sprekers Judith Hofman, Marleen van Baal, Peter Beekman, Christine Halsberghe, Atjo Westerhuis en Ilse Rediers duiken we in de wereld van een seniorhond. We verwelkomen je op een extra speciale locatie: de prachtige locatie midden in Burgers' Zoo! Buiten ons programma krijg je de tijd om op avontuur te gaan in het park.

Let op: honden zijn niet toegestaan in Burgers Zoo. 

Voor wie

Het congres is toegankelijk voor iedereen die professioneel met hondengedrag bezig is of hierin is geïnteresseerd. Van kynologisch instructeur en hondenuitlaatservice tot dierenarts.

Organisatie

Het KynoCongres wordt georganiseerd in samenwerking met Kynotrain.

Sprekers 2022

Programma

08.00 uur Inloop
09.30 uur Opening
09.45 uur Christine Halsberghe - Neurologische veranderingen en neuropathologie van de ouder hond
10.30 uur Koffiepauze
11.00 uur Atjo Westerhuis - Hoezo … te oud?
11.45 uur Marleen van Baal - InZicht in Krasse Knarren
12.30 uur Lunchpauze
13.30 uur Judith Hofman - Oud en versleten? Nee hoor...Leer zelf ondersteuning te geven met hondenmassage
14.15 uur Ilse Rediers - Wanneer is het genoeg geweest?
15.00 uur Koffiepauze
15.30 uur Peter Beekman - De charmes van de oudere hond
16.15 uur Afsluiting en ophalen certificaat

Christine Halsberghe
Neurologische veranderingen en neuropathologie van de ouder hond

Bij oudere honden worden er een aantal veranderingen in de hersenen en in de zintuigen gezien. Een aantal van die veranderingen zijn sterk gelijkend aan wat er in de hersenen van mensen wordt gezien en wat leidt tot de ziekte van Alzheimer of dementie. Bij honden leiden deze afwijkingen tot een syndroom dat we als Cognitief dysfunctie syndroom benoemen. Aangezien onze huisdieren door onze goede zorgen heel oud kunnen worden, zien we deze afwijkingen veel vaker dan vroeger.  

In deze voordracht gaan we even in de hersenen maar ook in de zintuigen van de oudere honden kijken om zo beter te begrijpen hoe dit een invloed kan hebben op het gedrag van deze honden maar ook wat mogelijke aanpak van die problemen kan zijn.

Judith Hofman
Leer ondersteuning te geven met hondenmassage

Met een paar eenvoudige massagetechnieken kun jij het leven van jouw senior veranderen! We kennen allemaal de uitspraak “Ouder worden komt met gebreken”. Dat is ook zo, echter oud betekent nog niet versleten. Als je iets extra’s kunt doen voor jouw senior, dan is dat wel met hondenmassage.   

Massage prikkelt het perifere zenuwstelsel en zorgt ervoor dat de prikkelgeleiding naar het centrale zenuwstelsel adequaat blijft verlopen. In het centrale zenuwstelsel gebeurt er meer, hersenbanen worden gestimuleerd actief te blijven, het systeem van hormonen en neurotransmitters krijgt een boost, spieren worden aan het werk gezet en de proprioceptie (de bewegingszin) wordt aangestuurd naar een betere balans van het lichaam.

In deze lezing leer je bewust worden van wat je kan en mag bij jouw senior met hondenmassage. Je leert aandachtspunten op te sporen met de lichaamsanalyse op temperatuur en spanning. Daarnaast krijg je technieken mee voor het onderhouden van het algehele lichaamsbewustzijn, de wervelkolom en de spieren en pezen van de ledematen. Wil je zelf ook alvast mee oefenen, neem dan je pluchen hond mee!

Marleen van Baal
InZicht in Krasse Knarren

Een senior op les? Jazeker! Veel eigenaren zien vooral dat hun senior meer slaapt, strammer beweegt en meer in zijn eigen wereldje leeft. Dat klopt ook, maar dat wil niet zeggen dat senioren niet meer actief kunnen zijn. Marleen van Baal geeft InZicht in de belevingswereld van Krasse Knarren. Ze inspireert de hondenprofessional over het aanbieden van activiteiten op maat en over samenwerking en samen 'zijn' tussen de mens en zijn seniorhond.

Locatie

Het congres vindt plaats in Burgers Zoo te Arnhem. Honden zijn niet toegestaan in het park, met uitzondering van hulphonden en geleidehonden. Tevens is het niet toegestaan om honden achter te laten op het parkeerterrein. Hier wordt door Burgers Zoo op gehandhaafd.

Accreditatie

  • Raad van Beheer: 30 punten in Categorie A
  • SPPD: 5 punten
  • NVGH: 3 punten
  • APDT - BeNe: 20 punten voor hele dag
135,00
Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar
09:30 - 16:15 uur
Cursusvorm
Op locatie
Organisator
Edupet

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact