Rally-O is een uit Amerika overgewaaide hondensport die al heel populair is in Duitsland, waar ook wedstrijden zijn. In België hoor je nog niet zo veel over deze fijne, relatieversterkende activiteit. Maar dat gaat veranderen! Jo Mertens van JoMyDog geeft tijdens deze inspiratiedag een introductie over rally-O waarbij de nadruk niet ligt op de wedstrijdsport, maar op een creatieve benadering van de gehoorzaamheid in een leuke setting.

De rally staat voor het ‘parcours’ dat de geleider samen met zijn hond gaat afleggen, net zoals een parcours in agility. Het rallyparcours bestaat uit een aantal genummerde bordjes waar een oefening op staat die je als team moet uitvoeren. Deze oefeningen worden aangegeven in tekst of met een symbool. Als de oefening op het eerste bordje is afgehandeld, wandelt het team naar het volgende bordje. De O staat voor ‘obedience’.  Dit is namelijk een hondensport waarbij de geleider moet laten zien dat zijn hond over een bepaalde mate van gehoorzaamheid beschikt.

Heel belangrijk in deze sport is dat je geen enkele vorm van correctie mag geven.  Alle oefeningen moeten dus in een positieve sfeer gebeuren, anders word je als team gediskwalificeerd. 

Rally-O telt meerdere klassen: beginners, gevorderden en excellent. Het aantal bordjes op het parcours varieert tussen de tien en twintig, al naar gelang de klasse waarin je meedoet. De oefeningen gaan van basis tot vergevorderd.

Voor wie?

Deze rally-O workshop is echt bedoeld als kennismaking met deze sport. Iedereen met een hond die ouder is dan zes maanden kan meedoen. Eerst krijg je een oefening uitgelegd, waarna je hem individueel kunt oefenen en vervolgens in het parcours kunt uitproberen. Dat alles als team in een fijne verstandhouding, zonder enige vorm van druk voor de hond of de geleider.

Enerzijds is deze workshop fijn voor de beginnende sporthond. Je kunt je basiscommando’s eens in een andere setting uitproberen. Lukt dat niet? Geen nood, je mag je hond aangelijnd houden en helpen waar nodig. Anderzijds komt de meer gevorderde sporthond ook aan zijn trekken. Lukt het bijvoorbeeld de oefeningen los uit te voeren, of om in verschillende houdingen of looppatronen te werken?

De docent

Workshopgever Jo Mertens is docent op de Zen4AllDogs Academie BeNE en begon 27 jaar geleden op een klassieke hondenschool, die ze door het opdoen van veel kennis mee heeft helpen omvormen tot een school met een positieve insteek. Naast ervaring met hondentaal, doggy dance, hoopers, rally-O, denkwerkjes en speuren specialiseerde ze zich ook in het (uitval)gedrag van onzekere en/of angstige honden. Via JoMyDog zet ze haar schouders vooral onder een dwangvrije ondersteuning van hond en geleider, met veel aandacht voor de emoties van beiden.

Accreditatie

Voor deze workshop kun je accreditatiepunten aanvragen bij de Association of Pet Dog Trainers for Belgium and The Netherlands (APDT-BeNe): 20 punten.

Praktisch

Inclusief koffie/thee en lunch. 

Na inschrijving ontvang je automatisch een bevestigingsmail, ongeveer een week voor aanvang ontvang je nog een herinnering en meer informatie per mail. 

Bij onvoldoende deelnemers wordt de workshop verplaatst. Hier krijg je tijdig bericht van.

49,00
Nog 12 plaatsen beschikbaar
Cursus opties
276
Ochtend (10:00 - 13:00 uur)
€49,00
277
Middag (14:00 tot 17:00)
€49,00
Ochtend of middag
Cursusvorm
Op locatie
Organisator
Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact