Heb je een zieke kat? Dat merk je dan vaak niet direct. Katten zijn over het algemeen namelijk dieren die weinig van hun kwaaltjes laten merken. Je moet ze dan ook goed in de gaten houden om eventuele problemen voor te zijn of op tijd te kunnen behandelen. Wat zijn de meest voorkomende kwaaltjes bij katten en wat kun je eraan doen?

Pijn aan de tanden & tanduitval

Komt voor bij ongeveer 85% van de katten. Na het eten blijven er in de bek van je kat voedselresten achter. Bacteriën gebruiken die restjes als brandstof en laten op het gebit afvalstoffen achter. Zo ontstaat er een optelsom: voedselresten + bacteriën + afvalstoffen = tandplak, een dun laagje op het gebit. Dat kan weer leiden tot de volgende som: tandplak + calcium in het speeksel  = tandsteen. Tandsteen kan leiden tot tandvleesontsteking en zelfs het verlies van tanden en kiezen. En tot veel pijn!

Als er eenmaal tandsteen is gevormd, zul je naar de dierenarts moeten om het gebit van je kat schoon te laten maken. Je kunt de optelsommetjes dus beter voor zijn. Het allerbelangrijkste bij het tegengaan van tandplak is: regelmatig poetsen (begin daar al vroeg mee, want dan went je kat eraan). Ook goed kauwen kan helpen. Brokmaaltijden dragen bij aan een gezond gebit, als je kat er goed op kauwt.

Gewrichten

De meest voorkomende gewrichtsklachten bij een kat vallen onder artrose. Artrose zelf is niet goed te behandelen, maar wel te verlichten door je kat een speciaal dieet te geven, of door hem medicijnen met meloxicam toe te dienen, die de pijnklachten zoveel mogelijk wegnemen. Klik hier om meer te lezen over artrose.

Maag- & darmproblemen 

Parasieten, voedselallergie, functiestoornissen van het maagdarmkanaal, allemaal kunnen ze maag- en darmproblemen veroorzaken bij je kat. Wat doe je ertegen? De dierenarts heeft speciale medicijnen voor deze klachten en ook specifieke voeding kan helpen, maar vergeet ook vooral niet om ze extra vocht te geven, want daar verliezen ze met deze aandoening(en) veel van!

Blaasprobleem

Blaasontsteking is misschien wel het meest voorkomende blaasprobleem van katten. Blaasontsteking klinkt misschien onschuldig, maar het kan serieuze gevolgen hebben als je niet goed handelt. De oorzaak van blaasontsteking bij katten is vrijwel altijd stress of blaasgruis, microscopisch kleine zandkorrels die de blaaswand irriteren of de plasbuis bij katers verstoppen. Zie je je kat vaker naar de bak gaan? Hoor je haar miauwen bij het plassen, ontdek je bloed in de urine, wast je kat zich veel onder de staart of zie je dat je kat veel kleine plasjes doet? Dan kan dat duiden op blaasontsteking. Raadpleeg dan direct de dierenarts.

Blaasontsteking bij katten kun je voorkomen door je kat een stressvrij leven te bieden. Zorg ook dat je kat veel drinkt, bijvoorbeeld door een lekker smaakje toe te voegen aan het drinkwater om het aantrekkelijker te maken. Zorg ook dat de kat altijd kán drinken. En geef haar niet alleen genoeg drinkplekken, maar zorg ook voor een rustige drinkomgeving. In ernstige gevallen kan de dierenarts je kat antidepressiva voorschrijven om stress bij je kat te verminderen.

Stress

Bij katten komt stress enorm veel voor. Vaak zijn katten dan niet goed gesocialiseerd en zijn er permanente stressfactoren, zoals te veel katten in huis of (kleine) kinderen waar de kat bang voor is. Ook voor straf kan je kat enorm gevoelig zijn, evenals voor andere spanningen in huis, zoals ruzies. Langdurige stress kan bij katten leiden tot maagdarmproblemen, infecties of zelfs permanente verzwakking. Stress bij katten herken je als ze bijvoorbeeld gaan sproeien, zich verstoppen, rillen, zichzelf kaal likken of bijten, een pootje optillen of ‘zogenaamd’ slapen met de ogen half open. Ook kunnen ze (langdurig) met hun hoofd tussen hun schouderbladen liggen of wrijven ze vaker tegen meubels of hun baasje aan.

Laatste update
2 september 2021