Hondengedrag

Hanneke Reitsma

Als kind was ik al geïntrigeerd door dieren – paarden en honden waren het helemaal, maar bij gebrek eraan waren ook andere ‘studie-‘, of ‘knuffelobject’.

Natuurlijk kwam er wel een hond, zelfs sneller dan gepland, in mijn studententijd.

Met veel dank aan die eerste ‘moeilijke’ hond, mijn Alaskan Malamute, ben ik begin jaren 90 in aanraking gekomen met de Martin Gaus Academie. Na het volgen van instructeurscursussen, runde ik 10 jaar lang – van 1992 t/m 2002 – succesvol een Martin Gaus Hondenschool. Het uitgangspunt, hondeneigenaren (naast training) vooral inzicht te verschaffen, door bijvoorbeeld ook theorielessen in de basiscursus te bieden, vind ik een prachtig concept.

Natuurlijk heb ik wat later ook de opleidingen tot Kynologisch gedragstherapeut en gedragstester/keurmeester gedaan om nog verder de verdieping in te kunnen gaan.

Door de jaren heen is met name (probleemgevend)gedrag – het observeren, afvragen van ‘het hoe en waarom’ -, mijn passie geworden.

Natuurlijk verdiep ik me voortdurend in de nieuwste inzichten, toch probeer ik bovenal zelf met open blik te blijven kijken. En vooral, verwonderen. Want dieren- (en daarmee ook mensen-)gedrag is fantastisch en verveelt nooit!

Sinds 2005 geef ik met erg veel plezier les aan de Martin Gaus Academie. De onderwerpen waar ik me vooral op richt zijn gedragsherkenning motivationele factoren/diagnostiek. Daarnaast ben examinator.

Direct contact
Stefanie Pontolaeng
Stefanie Pontolaeng