Overgewicht of obesitas komt ook voor bij onze cavia’s en kan zorgen voor grote gezondheidsproblemen. Cavia’s kunnen namelijk wat hebberig zijn, en te veel tussendoortjes en verwennerijen kunnen overgewicht in de hand werken. Ook (te veel) krachtvoer rijk aan suiker kan er voor zorgen dat je cavia (te) dik wordt.

Heeft je cavia overgewicht? De conditie van je cavia is goed te bepalen door met je hand over zijn ribben en heupbeenderen te gaan. Als je dit regelmatig doet, kun je zowel gewichtsverlies als gewichtstoename op tijd ontdekken. Neem dan contact op met de dierenarts voor verder advies.

Bewegen is goed

Voorkom overgewicht door te zorgen voor voldoende beweging voor je cavia. Dat houdt je dier niet alleen fit, maar gaat ook nog eens verveling tegen. Plaats bijvoorbeeld meerdere tunnels en verstopplekjes in een buitenren, die uitnodigen tot onderzoek en tegelijk beweging. Heb je geen buitenren? Geen probleem, laat je cavia dan dagelijks onder toezicht loslopen in de kamer en speel met hem. Dagelijks spelen zorgt voor voldoende beweging en afleiding en zorgt er ook voor dat je cavia tam wordt en blijft.

Keuteltjes vertellen je veel

Hoe kun je zien dat je cavia gezond is? Een gezonde cavia eet en drinkt iedere dag en produceert voldoende droge keuteltjes. Wist je dat cavia’s hun eigen keuteltjes opeten? Dit heet met een mooi en moeilijk woord caecotrofie. Cavia’s, konijnen en enkele andere knaagdieren doen dit. De blindedarm vormt op bepaalde tijdstippen zachte keutels met weinig vezels. Deze keutels hebben nog veel voedingswaarde en zijn erg belangrijk voor de eiwitbehoefte van de cavia, die er bovendien al zijn vitamine B en K uit haalt.

Belangrijk

Verandert er iets aan de eet- en drinkgewoonten of de ontlasting van je cavia? Dat kan een teken zijn dat er iets met je dier aan de hand is. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Laatste update
21 januari 2022