reptielen en amfibieën

Rogier van Rossem

Rogier van Rossem werd geboren op 2 oktober 1974 te Tilburg. Al vanaf de vroege jeugd was er een enorme passie voor dieren en huisdieren hebben altijd een onderdeel uitgemaakt van het huishouden waar Rogier is opgegroeid. Vanaf de jonge leeftijd van 6 jaar oud is Rogier begonnen met het houden van reptielen en amfibieën, een passie die jaren later ook het professionele leven van Rogier zou gaan domineren. Terrariumspeciaalzaak de Kameleon te Tilburg opende destijds ook haar deuren en Rogier was vanaf dat moment er veelvuldig te vinden. Op de leeftijd van 15 jaar kwam er de mogelijkheid om in dienst te treden in het bedrijf waar hij al jaren als klant kwam en zodoende meer te gaan ontwikkelen op het gebied van kennis over reptielen en amfibieën .

Na een opleiding dierenverzorging, paraveterinair en hondengedragsdeskundige heeft Rogier , buiten zijn werk bij de Kameleon , ook gewerkt bij de educatieve dienst van Safaripark Beekse Bergen en daar mede het gidsen programma ontwikkeld op de wandelroute. Ook het trainen van honden met plaatsingsproblemen maakte deel uit van het werkveld in die periode en Rogier assisteerde als paraveterinair bij dierenkliniek Den Herd te Tilburg.

De passie van reptielen en amfibieën bleef onverminderd aanwezig en uiteindelijk viel dan ook de keuze om dit fulltime te gaan doen bij terrariumspeciaalzaak Kameleon te Tilburg, waar hij doorlopend sinds zijn vijftiende werkzaam is gebleven. In 2005 nam Rogier dit bedrijf over van de toenmalige eigenaar , Reinier Plooijer . Vanaf dat moment is het bedrijf gegroeid naar de vorm die het nu heeft waarbij er twee verdiepingen dieren aan de klant worden getoond die allen uit een nakweek segment afkomstig zijn. Ook kwamen er vanaf 2005 kansen om de andere passies van Rogier verder door te ontwikkelen, educatie en conservatie. Mede deze drijfveer zorgden ervoor dat in 2008 stichting Herpetofauna werd opgericht.

Herpetofauna is een natuurbeschermingsorganisatie die zich bezighoudt met de bescherming van reptielen en amfibieën, hun leefgebied ,educatie verzorgd en wetenschappelijk onderzoek ondersteund, daarbij zijn ze vaak als kennispartner verbonden bij andere organisaties en ook de overheid. Inmiddels is de stichting werkzaam in 23 landen. 

Door de opgebouwde kennis is Rogier ook actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van de vakbekwaamheid voor herpeten en het bijbehorende examen. Rogier geeft vele cursussen op het gebied van dierenwelzijn, gedrag en is ook als gastdocent vaak terug te vinden voor de klas op het gebied van herpeten. Geruime tijd heeft Rogier deel uitgemaakt van het bestuur van stichting dierbaar en ook de werkgroep reptielen en amfibieën van het PVH. Tevens heeft Rogier een aantal jaren actief deelgenomen aan de commissie van deskundigen (Dibevo).

Inmiddels maakt Rogier deel uit van de advisory board van savethesnakes en  is een bestuurslid van de king cobra conservancy. Mede vanuit deze expertise is hij regelmatig spreker op internationale congressen. Ook andere diergroepen hebben Rogier altijd aangesproken en met name de connectie / relatie tussen mens en dier is altijd een interesse gebied geweest, mede om deze reden heeft Rogier samen met een aantal anderen in samenwerking met de gemeente Tilburg, het natuureducatiecentrum ’t Valleike opgericht waar ook een kinderboerderij  deel vanuit maakt. Als bestuursvoorzitter is hij betrokken bij het dagelijks operationeel houden van deze locatie. Rogier is vaak in gesprek met de lokale politiek aangaande de beleidsvorming rondom dieren in de regio Tilburg.

Hij geeft vaak lezingen en is actief betrokken bij het cursorisch onderwijs in Nederland. Rogier heeft twee kinderboeken geschreven op het gebied van conservatie en werkt aan een derde. In 2022 zal tevens zijn boek “het grote terrarium handboek” verschijnen dat een compleet naslagwerk is van de meeste gehouden soorten in gevangenschap en dit boek zal tevens inzetbaar zijn als leerboek voor de vakbekwaamheid.

Hij woont samen met zijn vrouw Ineke en drie kinderen, Ocean, Darwin en Summer in Tilburg.

Direct contact
Edupet Education

Cursussen van Rogier van Rossem

Bekijk alle cursussen
Workshop
Omgaan met angst voor spinnen
10:00 - 16:00 uur
Workshop
Bijscholingsdag: verdiep je kennis over herpeten!
10:00 - 16:00 uur
Workshop
Dierenwelzijn van herpeten
10:00 - 14:00 uur