Training, gedrag

Toinny Lukken

Dieren hebben altijd mijn passie, of het nu gaat om klein of groot, zonder dieren kan ik niet leven. In 1983 behaalde ik mijn dierverzorgings- en vee verloskundige diploma in Barneveld en werd meteen uitgekozen uit 400 sollicitanten voor een baan bij het Dolfinarium Harderwijk. Daar werd ik dolfijnen-zeeleeuwen- en orkatrainer en heb ruim 20 jaar shows gegeven. Na jarenlang zowel binnen het bedrijf als in het buitenland mijn kennis te hebben vergroot ben ik vervolgens toegetreden tot het Team Educatie, daarna ben ik jarenlang Assistent Animal Care geweest. Hierbij begeleidde ik het Hoofd Levende Have, de Curator en de dierenarts. Vervolgens ben ik 4 jaar lang Entertainment Manager geweest en was als Teamleider eindverantwoordelijk voor alle shows op het park en trainde de trainers. In 2007 behaalde ik mijn diploma als gedragstherapeut voor honden bij Hogeschool van Hall Larenstein/Dogvision en richtte mijn eerste bedrijf Zoo Animal Consultancy op. Hierbij focuste ik me vooral op het trainen van dierentuinverzorgers en hun dieren, iets wat ik vanaf 1999 tot op heden met regelmaat ben blijven doen. Van 2010 tot 2015 ben ik Opleidingscoördinator bij Dolfinarium Harderwijk geweest en trainde ik intern alle trainers. Extern trainde ik studenten van diergerichte opleidingen in wekelijkse trajecten tot dierentrainer.

Naast mijn werkzaamheden voor het Dolfinarium heb ik ruim 10 jaar voor het Apenheul met de verzorgers van de Bonobo’s, Slingerapen, Orang-oetans, Wolapen en Doodshoofdapen gewerkt en lever ik nog steeds mijn bijdrage aan dierentuinen. Denk hierbij aan Wildlands, Amersfoorts Dierenpark, Beekse Bergen en Ouwehand Zoo. Maar ook aan zeezoogdierparken in het buitenland onder meer in Australië, Amerika, Hawaii en Curaçao. Dit alles op het gebied van trainingsvraagstukken om het dierenwelzijn te verhogen, met name gericht op gezondheidstrainingen.

Na ruim 34 jaar werkzaam te zijn geweest voor het Dolfinarium Harderwijk ben ik 2 jaar lang docent Diertraining en Gedrag geweest aan het Aeres MBO Barneveld. In 2018 ben ik mijn 2e bedrijf gestart, de Dierentrainers Academie met als visie het verhogen van de kwaliteit van leven van dieren onder menselijke zorg door kennisoverdracht. Dit wil ik bereiken door mijn 40 jaar opgebouwde kennis over te dragen aan jou in de ruimste zin van het woord. Ik focus me vooral op het verbeteren van de vaardigheden van de dierenverzorger in algemene zin door training, educatie en conservatie waarbij duurzaamheid en dierenwelzijn hoog in het vaandel staat.

Momenteel ben ik projectleider van een meerjarig project voor de verzorgers van Artis waarbij we trainen met verschillende diersoorten zoals chimpansees, wolven, leeuwen, giraffen, olifanten, tijgers, panters, pandaberen, allerlei papegaaiachtige en vogelsoorten. Ik ben spreker op congressen, geef lezingen aan dieropleidingen, ben gastdocent aan de Action Learning Academy waarbij we zelfsturende teams creëren, geef workshops om dierentrainers beter te leren timen met behulp van mijn eigen kippen en geef met grote regelmaat trainingen aan de Nationale Politie, afdeling speur- en specialistische dieren, surveillancehondengeleiders en instructeurs. Ondertussen is de Dierentrainers Academie uitgegroeid tot een opleidingsinstituut welke tot doel heeft hét kenniscentrum te zijn op het gebied van het opleiden tot professionele, gecertificeerde dierentrainers.

In 2019 heb ik samen met Janine Verschure een boek geschreven over het trainen van dieren genaamd: ‘Kapsonesmakrelen en andere verhalen over het trainen van dieren’. Een verrassend leuk en leerzaam boek, een tikkeltje autobiografisch maar wel degelijk met een belangrijke boodschap: gedragsverandering kan alleen optreden als het dier gemotiveerd is met jou samen te werken. Dit werkt alleen maar als jij de moeite neemt het dier beter te leren kennen door o.a. scholing op het gebied van diergedrag en -training. Dan leer ik je dat dit alleen maar lukt door te kijken naar het gewenste gedrag en daarvoor te belonen. Hoe anders train je een orka? De grootste rover van de zee neemt geen genoegen met een trainer die straft. Dan had ik nu niet meer geleefd! Die gaat voor een creatieve trainer die hem in zijn waarde laat, hem wil betrappen op iets goeds en hem daarna beloond!

Mijn stokpaardje om mensen te trainen een goede dierentrainer te worden zijn al jarenlang mijn eigen kippen. Met hen leer ik aankomende dierentrainers hoe belangrijk het is om op een positieve manier te trainen waarbij timing heel cruciaal is. Als je in staat bent een kip te trainen, kun je ieder dier trainen, ja zelfs mensen!

Direct contact
Stefanie Pontolaeng
Stefanie Pontolaeng

Cursussen van Toinny Lukken

Bekijk alle cursussen
Workshop
Een click met kippen
10:00 - 16:00 uur